torstai 14. marraskuuta 2013

14.11. tekstitaitotehtäviä


Lapsi ei tietoa pelkää

a.
Kolumnissa Kreetta Onkeli kertoo kuinka tärkeää lapsen olisi saada pienestä asti lukea ja katsoa uutisia. Hänen mielestään jokaiseen kotiin pitäisi tulla vielä paperinen sanomalehti, josta lapsen olisi helppo vaikka ruokapöydän ääressä lukea mitä maailmalla tapahtuu. Lasta ei pitäisi kasvattaa tynnyrissä ja olettaa hänen sitten 18-vuotiaana ymmärtävän kaikkea maailmasta. Onkeli sanoo myös, että lapsen ongelmat eivät koske maailman ongelmia, vaan toisten hyväksynnän ja riittävyyden tunnetta. 

b. 
Lapsen pitäisi saada tietää mitä maailmassa tapahtuu, jotta voi itse joskus sitä ymmärtää.

c.
Kreetta Onkeli kirjoittaa kolumnissaan "Lapsi ei tietoa pelkää" (Helsingin Sanomat, 4.4.2011) siitä, miten lapsia ei pitäisi kasvattaa tynnyrissä. Hän painottaa maailman asioiden ymmärtämisen tärkeyttä.

d.
Kolumnissa tulee kirjoittajan mielipide selkeästi ilmi ja pätevät perustelutkin löytyvät. Uutisten seuraamista ei tosiaankaan tulisi kieltää, jottei lapset näkisi maailmalla tapahtuvaa väkivaltaa tai muuta mieltä järkyttävää. Kolumnissa on tuotu esille hyvinkin tärkeä asia, koska ilman maailman ymmärrystä eivät lapset tule siinä pärjäämäänkään. Myös paperisten sanomalehtien tärkeys on hienosti saatu tekstin sekaan. 


Ruoalla leikkimistä

a.
Susanna Kauppi kritisoi kolumnissaan nykyihmisten ruokailutottumuksia ja sitä, miten paljon ruokaa närpitään. Nirsoilu on hänen mukaansa tullut lukuisien ruokaohjelmien mukana. Ihmiset ovat menettäneet kiitollisuutensa ruokaa kohtaan ja pöytätavat puuttuvat. Hän kuitenkin myöntää, ettei allergikot ja keliaakikot voi vaivoilleen mitään, eikä heillä erityinen ruokavalio ole vain nirsoilua. 

b. 
Ihmisten pöytätavat ovat unohtuneet ja turha ruoasta valittaminen on yleistynyt.

c.
Susanna Kauppi kertoo kolumnissaan "Ruoalla leikkimistä" (Etelä-Saimaa 10.12.2012) kuinka nykyajan ihmisiltä uupuvat käytöstavat ruokapöydässä. Hän kritisoi tiukasti erityisruokavalioita ja ihmisten nirsoilua.

d.
Kolumni on todella ajankohtainen ja hiukan humoristiseen sävyyn kirjoitettu, joka tuo tekstiin lisää uskottavuutta. Kirjoittajan mielipide tulee esille, mutta kovin hyviä perusteluja ei mielestäni tekstissä ilmene. Ihmisten käytöstavat ruokapöydässä kyllä puuttuvat, eikä tosiaankaan aina kylässä tarjottua ruokaa kelpuuteta. Kolumnissa on nostettu esille asia, joka pitäisi jokaisen ottaa huomioon. Oma ruokavalio ja ruokaan suhtautuminen kun on nykyisin niin paljon puhuttua. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti