tiistai 24. syyskuuta 2013

5. Mielipidekirjoitus

Maailma kehittyy kovalla vauhdilla eteenpäin ja mikään ei kestä kauaa entisellään. Nykyisin yhä pienemmiltä lapsiltakin jo vaaditaan vauhdilla kehittymistä, tai ainakin itse ajattelen niin.

Vaateliikkeissä ei voi olla huomaamatta aikuisten ja lasten vaatteiden yhdennäköisyyttä. Korkeintaan vaatteissa on erilaista värimaailma. Ihan pikkuisillekin lapsille on pillifarkkuja, nahkatakkeja, topattuja rintaliivejä, minihameita ym. Yhteiskunta ei anna lasten olla enää lapsia, vaan yrittää kasvattaa heidät aikuisiksi mahdollisimman nopeasti.

Tuntuu siltä kuin nykyajan lapsien ei annettaisi kasvaa ollenkaan normaalisti. Heidän kuuluisi näyttää, pukeutua ja käyttäytyä kuin aikuinen jo alle kymmenvuotiaana. Joskus kadulla tuleekin vastaan itseäni mahaan asti ylettyviä lapsia, jotka ovat pukeutuneet paljon muodikkaammin, kuin useimmat ympäröivät aikuiset. Mielestäni lasten pitäisi antaa olla lapsia niin kauan kuin he niitä ovat. Kuitenkin itseäni kymmenen vuotta nuoremmat kärsivät jo ulkonäköpaineista ja ongelmista, joita kuuluisi ilmaantua vasta murrosiässä.

Myös aina vain nuoremmat alkavat seurustelemaan, enemmän ja vähemmän tosissaan. Se on jotenkin omituista katsella, kun ala-asteelaiset kävelevät käsikädessä ja puhuvat avoimesti ihastuksistaan ja suhteistaan.

Lapset ovat muuttuneet täysin siitä, mitä heidän pitäisi olla. Ulkonäkö ja muut sosiaalisen elämän paineet eivät kuuluisi pikkulapsille, eikä heidän vanhempien pitäisi mielestäni pukea lapsia kuin he olisivat jo parikymppisiä. Vanhempien pitäisi myös miettiä minkälaista esimerkkiä he antavat käytöksellään ja olemuksellaan lapsilleen.

Sanotaan, että lapsissa on yhteiskunnan tulevaisuus. Jos lapset kuitenkin ovat jo ennen nuoruusikää masentuneita, epävarmoja omasta itsestään ja ylimielisiä, tulevaisuus näyttää hyvinkin synkältä.

2 kommenttia:

  1. Tekstisi on todella koskettava ja aihe ajankohtainen. Puhut totta joka sanalla, valitettavasti lapset aikuistuvat liian nopeasti.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä Heidin kanssa tekstistäsi.

    Joku on sanonut, että nykyaikana nuoruus on ainoa tavoiteltava ikäkausi: lapset "aikuistetaan" liian nopeasti, ja toisaalta kukaan ei halua näyttää keski-ikäiseltä saati vanhalta, vaan entistä iäkkäämmät ihmiset haluavat pukeutumisellaan ja elämäntavoillaan osoittaa olevansa jos ei nuoria niin ainakin nuorekkaita. Mitähän tämä kertoo ajastamme? Sekä lapsuus että vanhuus sisältävät jonkinlaista epätäydellisyyttä, jota nyt siis näytetään välteltävän.

    VastaaPoista